Algemeen

LuangPuhMethareeDe geschiedenis van de Thai Bangkaew Dog

De geschiedenis begint in het dorpje Bang Kaew in centraal Thailand bij Phitsanulok. De derde Abt van de tempel Bangkaew met de naam “Luang Puh Metharee”, die een groot dierenliefhebber was kreeg van een oude vrouw uit het dorpje Bangkaew een grote drachtige teef met een lange zwarte vacht. De teef moet zijn gedekt door een Jakhals of een Thaise wilde hond, daar de pups een lange vacht in de kleuren zwart-bruin, wit-rood en zwart-wit waren. Inmiddels is door talrijke tests bewezen dat de Thai Bangkaew Dog van de gouden Jakhals afstamt.

 

Het nest bestaat uit 4 teefjes, die door de Abt worden groot gebracht en in de buurt van de tempel Bang Kaew blijven in dezelfde periode stichtten leden van de Song bevolkingsgroep het dorp Huay Chan niet ver van de tempel, omdat ze met hun boten wegens overstromingen niet verder kunnen. Deze Song hadden altijd 4 tot 8 honden op hun boten om hun handelswaar te beschermen. De twee Dorpen begonnen handel met elkaar te bedrijven en zo kwamen de honden met elkaar in contact en vermengden zich. Het bijzondere is dat de teven altijd loops werden tijdens het regen seizoen en omdat het dorpje Bangkaew tussen 2 rivieren ligt was het compleet van de buitenwereld afgesloten zodat door inteelt het zuivere ras Thai Bangkaew Dog ontstond.

 

Tot op heden toe worden de Thai Bangkaew Dogs zuiver gefokt, daar wordt streng op toegezien door de Vereniging van Thai Bangkaew Dog fokkers.
Tot voor 7 jaar geleden stond er nog een strenge straf op (zelfs tot een gevangenisstraf van 5 jaar) als er Thai Bangkaew Dogs buiten Thailand verkocht werden, omdat men bang was voor vermenging met andere rassen.

 

In de jaren 50 ontstaat er rond en in de stad Phitsanulock een grote populatie Thai Bangkaew Dogs.
In 1983 constateert een dierenarts uit Phitsanulock dat het ras bijna is uitgestorven als gevolg van voortdurende inteelt.
Deze dierenarts Dr.Nisit Tangtrakarnpong probeert de inwoners van het dorp Bangkaew te overtuigen om een programma te starten om de Thai Bangkaew Dog te behouden, maar dat lukt hem daar niet.

 

Het lukt hem wel om in de wijk Chumsangsongkram van Phitsanulock voldoende geïnteresseerde mensen en zuiver gefokte Thai Bangkaew Dogs te vinden om zijn project “Bangkaew khuen thin” (de Bangkaew gaat naar huis) te starten en om een goed fokprogramma op te stellen.
Een van deze fokkers was de Chumsangsongkram kennel, de oudste en bekendste Thai Bangkaew dog kennel van Thailand.