Onze kennismaking

Bij de kennel Chumsangsongkram begint onze geschiedenis met de Thai Bangkaew Dog. Een goede vriend van ons woont al meer dan 25 jaar in het noorden van Thailand en is in het bezit van een Thai Bangkaew Dog toen op 14 april 2011 de Thai Bangkaew Dog door de F.C.I. Voorlopig erkend werd zijn wij er ons in gaan verdiepen. Maar dat bleek nog niet zo eenvoudig, in eerste instantie hield het ons tegen omdat Thaise mensen nogal bang zijn voor de Thai Bangkaew Dog.

Nu weten wij dat dat volledig onterecht is want naar gedegen onderzoek blijkt dat voort te komen uit de manier hoe de meeste Thaise mensen met honden omgaan en dat verschilt wezenlijk met de manier zoals wij in Europa met honden omgaan. Thaise mensen kopen of krijgen een pup waarna de kinderen er een tijdje mee spelen en vervolgens blijft de hond rondom het huis leven, en Thais gezin heeft meestal meerdere honden die rondom het huis leven en ook op straat lopen. De honden komen voor hun voedsel schooien en worden dan door middel van een schreeuw (pai) of een tik op de neus verjaagd of de kinderen maken er een spelletje van om de honden met een tak op te jagen. Dit soort omgang pikt de Thai Bangkaew Dog niet, daar zijn ze te intelligent voor, een Thai Bangkaew Dog heeft zeker de aandacht van zijn baas nodig omdat ze zich zeer aan het gezin hechten en er niet tegen kunnen om genegeerd en geslagen te worden en daar hebben de Thai aan moeten wennen. Nu wordt de Thai Bangkaew Dog vooral door de meer welgestelde Thai aangeschaft en lopen ze niet zomaar los op straat, maar dienen als gezinshond en bewaker van hun bezit.

In juni 2012 zijn wij actief gaan zoeken naar Thai Bangkaew Dogs om die vervolgens naar Nederland te exporteren. Wij wilden de Thai Bangkaew Dog met beste afstamming en uit de beste kennel, zo zijn we bij de Chumsangsongkram kennel uitgekomen.prijzen

De Chumsangsongkram kennel is de oudste Thai Bangkaew Dog kennel van Thailand en gevestigd midden in het ontstaan gebied van de T.B.D.in de wijk chumsangsongkram in de stad Phitsanulock waar Dr Nisit Tangtrakarnpong zijn project “de Bangkaew gaat naar huis “ begonnen is. Deze kennel bezit ongeveer 20 Thai Bangkaew Dogs allemaal geregistreerd bij de Thaise Kennel Club. Zij zijn zeer betrokken geweest bij de erkenning door de F.C.I.van de Thai Bangkaew Dog.
De Honden uit deze kennel gaan regelmatig naar tentoonstellingen tot in Japan toe en hebben vele prijzen gewonnen. Zelfs de Thaise Koninklijke Familie hebben er honden gekocht wat een hele grote eer is.

In september 2012 ben Ik, Huub samen met een goede vriend van ons die al heel lang in Thailand woont naar Phitsanulock gereden om de kennel Chumsungsongkram te bezoeken en de eigenaars te leren kennen, mijzelf voor te stellen en om te informeren wanneer er pups beschikbaar waren. Ik heb het geluk dat onze vriend vloeiend Thai spreekt want hun Engels is zeer beperkt, en zo was het ijs snel gebroken en hebben we een fijne band met hun opgebouwd wat er toe leidde dat ik daar pups kon kopen. Ik heb mij daar toen 2 dagen laten voorlichten over de ouderdieren en voorouders en met behulp van onze vriend die gelukkig ook goed Thais kan lezen me in de stambomen verdiept.

Mijn conclusie was dat dit een unieke kans was om een pup aan te schaffen.
De keus is toen gevallen op Sunee en Jaidee, 2 teefjes van toen 3 & 4 dagen oud.
Sunee en Jaidee:
senj

Toen Sunee en Jaidee 10 weken waren zijn ze verhuisd naar onze vriend die een prachtig huis met een enorme tuin bezit in het noorden van Thailand,
Daar is hun verdere socialisatie verlopen.

Toen zijn we begonnen de papieren in orde te maken. Het probleem is dat Thailand een risico land is wat betreft rabiës wat inhield dat de pups op een leeftijd van 3 maanden tegen rabiës geënt zijn , en dat dan 30 dagen later bloedserum naar Nederland gestuurd is en naar Lelystad gebracht om de titer te laten bepalen, na een krappe 2 weken kregen we bericht dat het in orde was. Daarna is het verplicht de honden nog 3 maanden in Thailand te houden alvorens ze Nederland in mogen. Op 30 April 2013 was dan eindelijk de grote dag, eerst de lange auto reis naar Bangkok airport en daarna alle papieren verder afwikkelen en de honden inchecken.

 

Nadat ik nog nagevraagd had of de verwarming bij de honden wel aanstond konden we op weg naar Schiphol, onderweg is de stewardess nog komen vertellen dat de honden rustig waren en op 22 graden zaten.
Op Schiphol werden we opgehaald en toen de reis naar “ huis “ verder voortgezet.